måndag 16 juli 2012

Grönt i köket, grönt virkat och grönt porslin.


Vi har lite olika färger på Mateusporslinet i köket, men en klar favorit är det gröna porslinet. Nu i efterhand, om jag bara hade fått välja två färger, hade jag valt allt porslin med spetskant i vitt och övrigt i grönt. Jag är även svag för det sandfärgade porslinet. Som fruktfatet med fjärilar.

Det vita porslinet är praktiskt vid olika tillfällen då man kan ha tillbehör i varierande färger i stället.

Men nu på sommaren finns det inget som slår det gröna porslinet. När man serverar jordgubbar och glass på ett grönt fat blir det, om möjligt, ännu godare att äta. Eller sallad. Eller den röda saften i en grön tillbringare.

Te och virkning hör ihop. Det blir inte så mycket te nu på sommaren, men till hösten dricks det flitigt ur fjärilsmuggarna! När min kompis Karolina är på besök dricker vi kaffe i de baljorna, hon tycker att mina rosa spetskoppar är för små :-D

Apropå virkning så har jag virkat nya grytlappar till köket. Gröna!

Grytlapparna är lättvirkade:

Lägg upp 47 lm i färgen 83 marsipangrön. Börja att virka i 3:e lm från virknålen. Virka hst i  32 varv (Eller så många varv du behöver för att få den någorlunda kvadratisk. Beroro ju lite på hur hårt/löst man virkar). Första hst i varje varv ersätts med 2 lm.
Sedan virkar du spetsen i vitt garn såhär: Virka först ett varv med fm runt hela kvadraten. I ett av hörnen virkar duen fm, 15 lm och en fm igen, sedan virkar du vidare med fm. I varje hörn kan du virka 2 fm så den inte böjer sig.

Så kommer du till "plupparna":
Virka  en sm, och därefter 3 lm. Virka en fm i 3e lm från virknålen. Nu har du en liten "plupp" och den fäster du genom att hoppa äver en fm på kanten och virkar en sm i nästkommande. Sedan virkar du 3 lm igen, med en fm i 3e lm från nålen. Hoppar över en fm på kanten och en smi nästa...så fortsätter du så  runt hela grytlappen. Runt hänget virkar du 7-8 "pluppar"


5 kommentarer:

 1. Hej!
  Har hittat din blogg i veckan och jag bara älskar allt du gör, jag är nybörjare på att virka och har testat dina mössor och tossar det är så kul.
  Min dotter på 9år håller jag på att lär också och ska visa henne denna sida så ska vi virka ihop. Stort Tack till dig!=)
  MvH: Carina

  SvaraRadera
 2. Hej! Vad kul att höra. Jag tar till mig dina kommentarer, de värmer! :-D Vad mysigt det låter att virka ihop med sin dotter!

  SvaraRadera
 3. Så härligt att följa din fina blogg!!!
  Kram
  Ingrid

  SvaraRadera