lördag 21 april 2012

Helgmys: Crème Brulée och vitlöksgratinerad hummer

Mums!
Inte varje dag man lagar trerätters! Inte varje helg heller! Men jag har gått och dreglat och längtat efter detta hela veckan. Det är inte av någon speciell anledning. Bara mysigt! Fredagsmys!Hummern är egen fångst och har legat i frysen sen i höstas. Den låg nedfyst i en hink med saltvatten så vi tog fram den ett över ett dygn innan så den fick tina långsamt. Precis innan den skulle severas lade vi på lite vitlökssmör och sen in i ugnen en snabbis. Bara så att smöret smälte.

Receptet på Crème Bruléen är så bra!!! Jag har ett gammalt handskrivet recept. Det räcker till precis 4 såna här små skålar. Vid servering hällde vi på sockret var för sig och smälte det med var sin liten brännare.. Och så bytte vi med varandra :-D

1/2 vaniljstång eller lite vaniljsocker
2 dl vispgrädde
0,5 dl mjölk
0,5 dl socker
3 äggulor

Sätt ugnen på 150 grader
Koka ihop grädde, mjölken och halva mängden socker. Lägg i vanilstång/socker.
Vispa äggulorna och resten av sockret pösigt. Häll ned gräddsmeten i äggsmetet (glöm ej ta bort vaniljstången) och rör om. Håll ned i 4 ungssäkra formar och ställ dem i en större form. Du skall nämligen hälla i varmt vatten i den större formen som når halvvägs upp på småformarna. Ställ in i ugnen i 40 minuet. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet. Gärna ett dygn innan, men minst ett par timmar. Strö över socker precis innan servering och bränn det så det smälter och bildar en hård yta. Hugg in!

Huvudrätten var ungsgrillad lax med chiliflakes, kokt potatis och romsås;-)

3 kommentarer:

  1. wow vad gott de ser ut. Vilken smart idé med pallar av stubbar, de kommer ju bli urfränt. Jag vet itne om jag vaarit inne hos dig förut men himla mycke fint du har här. Lade till mig som följare när jag var in från mobilen men kunde inte skriva kommentar då så datorn funkar ju bäst vad de gäller de. Ja du jag är allt hopplös med att börja en massa projekt men jag har gett mig sjutton på att slutföra dom med fast ibland tar de lite tid fniss. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack :-) Stubbpallarna blev väldigt uppskattade faktiskt! Ang kommentera från mob. Jag har hört flera säga det. Gäller det bara min blogg att det krånglar, eller är det generellt att det inte går från mobilen?

      Radera