fredag 30 november 2012

Stickad halskrage / fuskpolo

Bilden är lånad från Svarta Fåret

God morgon!

Jag har fått en hel del vänner, släktingar och arbetskamrater att börja virka och sticka. De är inte så flitiga på att kommentera här på bloggen (pik pik pik) men det är kul när det kommer fram efteråt att de har testat en hel del saker som jag har visat här. På jobbet agerar jag numer som virkinstruktör, vilket är kul.

Den här gången var det tvärtom, det var min arbetskamrat som visade mig denna fuskpolo som hon och hennes granne stickar. Men i en annan färg för det grå hade sålt som smör i solsken och var tillfälligt slut. Jag fick mig en liten tankeställare faktiskt. Dels för att jag inte tittar så mycket på färdigskrivna mönster, jag gillar bäst att virka fritt och skapa eget med inspiration från andra virkverk :-) Dels för att jag är väldigt insnöad på naturmaterial. Framför allt ull och bomull. Ordet akryl har nästan fått mig att få rysningar. I min värld är akryl ett plastigt material som nästan liksom gnisslar när man tar i det. Men jag lever väl kvar i hur akrylgarnerna kändes när jag var liten och har haft svårt att släppa det. Tills nu! Jag fick en sådan riktig ååååååh upplevelse när hon visade mig kragen. Jag tänker också sticka den minsann så nu slutar det kanske i att halva NK kommer gå omkring i sådana. :-)

För det första är det ett jätteskönt och mjukt garn. En fördel när man stickar i det gentemot ull är att strukturen på mönstret syns bättre, den blir liksom skarpare, samt att det inte fäller/luddar på det sättet ull kan göra.

Framöver skall jag virka ett kuddfodral med flätor och ett ullgarn var ju ett självklart val.
Men nej - jag skall virka det i detta garnet.

Jag har hittat ett komplement till ullen. En helt ny värld har öppnats för mig!

Bilden är lånad från Svarta Fåret och garnet heter Easy Knit.
Du stickar med st 10 så det går fort fort fort!

3 kommentarer:

 1. Snygg krage! Jag förälskad i flätmönster. men eftersom jag har svårt att förstå stickmönster så har jag aldrig gett mig på flätor. Är det svårt att sicka flätmönster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser mycket svårare ut än det är! :-D Om du stickar slätstickning och gör den tex 60 maskor bred och vill ha en fläta över de 10 mittersta maskorna på rätsidan, så stickar du 25 första maskorna som vanligt med räta maskor.Sedan plockar du över fem maskor på en tredje sticka, stickar vidare ytterligare 5 maskor och sedan stickar du de 5 maskorna på tredje stickan (nu har du en början på en fläta).Sticka de kvarvarande 25 maskorna. Nästa varv stickar du aviga rätt över och segan uppretar du proceduren. Men man behöver inte göra "flätmomentet" varje varv då du stickar de släta maskorna, utan kanske var 4:e varv någonting.

   Kolla på den här videon: http://www.youtube.com/watch?v=lKc4Tlri8WA

   Ha en trevlig helg!!!

   Radera