söndag 30 september 2012

Garnburk -helt enkelt!

Jag har tröttnat på att katterna attackerar mina garnnystan när jag virkar. Eller att G tar tag i dem och gör makramé. Så här är en lösning. Jag har borrat hål i ett syltlock (eller rödbetor kanske det var??), lagt i nystanet och trätt garnet genom hålet. Eftersom det är en glasburk med lite tyngd i så är det lätt att dra ut nytt garn utan att hela burken följer med på köpet. Jag är supernöjd!

Det enda som skall göras nu är att piffa upp den lite. Måla locket. Återkommer med  bild på inte bara en praktisk, utan också snygg burk!

Ha en skön söndag.

Och glöm inte att gå in och tävla. Sista dagen idag!

torsdag 27 september 2012

Kudde med virkad spetskant

 
För ett tag sedan köpte jag några tyger men de har bara blivit liggande. Så idag tog jag mig i kragen och sydde ett kuddfodral av dem. För att piffa till det lite virkade jag en spets som jag sydde fast runt om kudden. Nu skall jag bara skaffa en innerkudde så är den färdig att användas ;-)

Såhär virkar du spetskanten:
Först vitt garn. Lägg upp så många lm så att lm-kedjan blir så lång som du vill ha spetsen. Lägg ev till några extra lm för att vara på den säkra sidan ;-). Sedan virkar du ett varv med stolpar. Byt sedan till lila garn. I varannan maska virkar du: 2 st med en lm emellan st.
Fjärde och sista varvet.: I varannan liten båge från förra varvet (som består av 2 stolpar med en lm emellan) virkar du hst,st,dst,st,hst.. Och i varannan båge virkar du en fast maska.

Höstmys med puffstich-ljus


Ett rött och ett orange ljusfodral. Virkade med puffstich.

Jag har vairkat med virknål 5 och garnet Ulrika..
Det syns inte så bra på min mörka bild, men den orange färgen är riktigt snygg, gå in på färgkartan och kika på 38 orange. Vill virka något större projekt i den färgen.

Jag lade upp 20 lm, sedan på varv två virkade jag 1 pf i varannan m= 10 pf. Totalt är det 4 varv med ps. Sedan avslutade jag med ett varv fm (2 fm mellan varje pf= 20 fm)

Jag älskar hösten!!

Ha en bra dag!

tisdag 25 september 2012

Virkade muggfodral
Med garnet som blev över från höstmössorna har jag virkat muggfodral. Jag hade just besök här hemma så vi invigde dem. De är väldigt gosiga att hålla i, helt perfekta för att slippa bränna sig. Jag virkade ju ett annat muggfodral/mugghållare nyligen, men då med en lite mer avancerad virkteknik. Dessa är endast virkade runt runt med fasta maskor. Superenkelt!!

Gör såhär:
Virknål: 5
Garn: Ulrika

Virka 30 lm och och slut till en ring med en sm
V1-3.Virka fm (30)
V4. *Virka 9 fm, sedan 2 fm i tioende m* Upprepa *-* 3 ggr (33)
V5-8. Virka fm (33)
V9. *Virka 10 fm, sedan 2 fm i  elfte m* Upprepa *-* 3 ggr (36)
V10-13. Virka fm.
Virka en sm, klipp av tråden, drag igenom och fäst den.
Sy på två knappar som dekoration .-)


Ps, du har väl inte missat min tävling, som pågår till söndag 30/9?

Detta är mitt bidrag till veckans symöte. Titta in och se vad de andra medlemmarna har gjoirt !

Tävling- var med och vinn detta armband!!


Nu har besöksräknaren passerat 200 000 så det är ju mer eller mindre självklart att ha en tävling! Jag blir så glad för alla fina kommentarer ni skriver. Jag hinner inte alltid svara på frågorna samma dag, det finns inte lika mycket tid nu när jag har börjatt att jobba igen efter min föräldrarledighet. Men ni skall veta att det känns riktigt kul varje gång jag ser att det finns nya kommentarer att läsa! Fortsätt med det ;-)

Allt du behöver göra är att skriva namn och mailadress i kommentarsfältet nedanför så är du med i utlottningen. Tävlingen pågår t.o.m söndag 30 sept klockan

Att länka från  din blogg (om du har någon) är inget tvång, men jag blir såklart jätteglad om du gör det. Låna gärna bilden om du vill.

Lycka till!

måndag 24 september 2012

HummerbrödJust nu sitter jag och G och väntar på att C skall komma hem från havet. Förhoppningsvis med ett par humrar. För idag är det ju hummerpremiär!!!

Klockan sju i morse var de framme vid första anhalten och slängde i de första tinorna. Och nu är de alltså ute och för att ta upp dem. Så spännande. Sedan blir det fångstkontroll efter jobbet varje dag ett tag framöver :-D

Tidigare i somras var de ute och fiskade krabba. Då fick de masssssssor med hummer "på köpet". Retligt att de då var tvugna att slänga tillbaka dem i havet, men det är bara att gilla läget. Som plåster på såret köpte jag detta bröd på det lokala konditoriet som en tröst :-D

Men ikväll hoppas jag på äkta vara :-D.

Mysiga virkade höstmössor


Tur att jag har upptäckt hur man bildgooglar. Så att jag kunde hitta tillbaks till detta mönster, som visar hur man virkar dessa söta mösor, Googlade en sparad bild som jag hade på datorn. Beskrivningen är på engelska men här kommer en svensk översättning hur man virkar en Puff Stich.

Virka en Puff Stitch:

Gör ett omslag runt virknålen. Hämta upp garnet genom maskan. Gör ett till omslag och hämta upp garnet (hela tiden i samma samma maska) och sedan ett omslag. Hämta garnet igen och gör ett till omslag. Hämta upp garnet  en sista gång. Nu är det 9 maskor på virknålen. Gör omslag och drag igenom alla 9 maskorna. Gör ett till omslag och drag genom maskan för att liksom "låsa" den.

Låter det krångligt? Kolla på en video här: Puff Stitch
Det videotipset såg jag hos denna duktiga virkerska.

Jag har virkat mössan i tre olika storlekar. Med virknål 5 och ullgarnet Ulrika. Det gick åt knappt ett nystan till det minsta (orange) och mellanstorleken (gul). Till den största (grön) behövdes det lite drygt ett nystan.

Den minsta mössan är virkad efter videon men jag har lagt till ytterligare en rad med Puff Stich. Alltså 11 rader istället för 10 innan de tre varven med fasta maskor, De andra två mössorna har jag ökat med ytterligare 6 resp 12  Puff Stich, på rad 4 resp 4 och 5. Så att det totalt blev 24 resp 30 Puff Stich på sista varvet med ökningar. Plus att jag har virkat ytterligare ett, resp två, varv med Puff Stich innan de tre raderma med fm.

Det är lite svårt att säga exakta storlekar men jag kan tänka mig att den minsta passar nyfödd till ett par månader. Mellanmössan runt halvåret upp till ett, ett och ett halvt år. Den största mössan passarfrån ca två år och upp till ett par år.

söndag 23 september 2012

Virkad mugghållare


 Idag ligger jag på sofflocket och återhämtar mig. Det känns i kroppen att man har börjat jobba.

Jag gillar hösten, och tycker det är en mysig årstid. Plus att det finns så fina saker att virka. Mysiga koftor, mössor, filtar osv. Har ni testat det nya ullgarnet Ulrika förresten? Det är riktigt mjukt och skönt. Till och med jag som är känslig mot "kliiga ullkvaliteter" kan ha detta garn mot kropppen. Rekomenderas! Jag köpte hem några nystan i höstiga färger som jag har virkat mössor av. När jag har återhämtat mig klart skall de visas här på bloggen.

Nu skall jag vila/virka vidare, med en kopp te framför öppna spisen. Muggfodralet (Så man inte bränner sig på take away-muggar") har jag virkat med tekniken Broomstick Lace.
Jag har använt garnet Tilda och virknål 3 resp 12. (jag virkade runt en virknål istället för runt en sticka). Jag lade upp 20 lm och virkade totlalt 15 rader med "loopar". Då blev det lagom till en stor take away-mugg ;-)

Ha en skön söndag!

torsdag 20 september 2012

Virkade burkar till pysseltillbehör


Nu när G har börjat på dagis har han upptäckt färgpennor och vattenfärg. Jag har förberett för hemmamålning, det enda som fattas är en stooor vaxduk att ha på golvet under honom när han sitter och målar :-D

Såhär virkar man en liten korg till tex papper och pennor:

Virknål: 4
Garn: Dubbelt garn Tilda. Jag har virkat med färgerna 89, laguna och 79, turkos

På varje varv ersätts första st av 3 lm, och varvet sluts med en sm i första st.

Botten:
Lägg upp 12 st runt en magisk ring
V1: Öka i varje st (24 st)
V2: Öka i varannan st (36)
V3: Öka i var tredje st (48)

Sidor:
V4: Virka en st i varje st från varje varv i yttre maskbågen, så det bildas som en liten kant. (48)
V5-16. Virka st (48)
V17. Virka 17 st, sedan 7 lm. Hoppa över 7 st från föregående varv. Virka ytterligare 17 st, sedan 7 lm. Hoppa över 7 st från föregående varv och slut med en sm i första st på varvet.
V18: Virka st hela varvet. Runt lm.bågen virkar du 8 st. (Jag  virkade en extra st =8 st,runt "handtaget" för att få det lite stabilare) (50)

Klipp av garnet och fäst.

söndag 16 september 2012

Virkad pusselfilt


Här är "inskolningsprojektet"!
Idén fick jag under G:s andra inskolningsdag då jag såg ett pussel på dagis.  Jag hade med mig ett par nystan merinoull och satte genast igång att virka mormorsrutor. Till en pusselbit (8 mormorsrutor) var det precis lagom med ett litet nystan (25 g) merinoull. Toltalt till filten gick det åt 11 små nystan (tot 275g) merinoull.  Jag använde virknål 3,5.

tisdag 11 september 2012

Virkade armband med pärlor


Nu har jag lurat er. Detta är ju inte alls "inskolningsprojektet "som jag lovade att uppvisa. Tidsoptimist som jag är, så hann jag inte klart med det. Detta är däremot mitt bidrag till symötet hos Husmorsskolan. Jag har i ett tidigare inlägg visat bilder på virkade armband, och i det inlägget finns även en länk till en superbra beskrivning hur man gör dessa.

Tips. Köp INTE blandade pärlor och sortera själv. Det är verkligen inte värt besväret. Det gjorde jag en gång, men aldrig mer. Min kompis som jag gjorde dessa armband till köpte också blandat. Så hon fick sortera dem själv, jag vägrade haha. Hon gör inte heller om det ;-)

måndag 10 september 2012

Inspiration

Virkad filt       Virkad kudde 
 
 kofta       mössa
 
     
Jag vill dela med mig av lite inspirationsbilder som jag har samlat på mig.
När jag kollar runt på nätet brukar jag spara en massa bilder på datorn. Ibland i en bildmapp och ibland under genvägen favoriter. Då och då händer det att jag har en bild, men inte adressen som bilden kommer från. Då gör man såhär: Gå in på google och klicka på "bilder". Då kommer ett sökfält upp som har en liten kamerasymbol. Kicka på den så kan du ladda upp bilden du har på datorn och googla den. Så kommer det upp sidor som innehåller den bilden. Smart!
Detta är kanske ingen nyhet för Dig men jag hade faktiskt ingen aning om att man kunde bild-googla! Man lär sig nya saker varje dag ;-)

OBS. Idag är sista dagen att anmäla sig till Pysselstafetten! Skynda dit och anmäl dig!

söndag 9 september 2012

Min nya provdocka


 
För ett par veckor sedan såg jag den här provdockan på bloggen Husmorsskolan. Jag tycker att den har många användningsområden inom sömnad/virkning, och dessutom en jättefin inredningsdetalj. Så jag önskade den i födelsedagspresent av min svärmor, och nu står den i matsalen (aka syrummet). Provdockan finns att köpa på Åhléns. (Den väger extremt lite, så den är inte alls tung eller otymplig att bära. Ett stort plus!))

De virkade halsbanden på bilderna finns det beskrivning till här :
Virkat halsband med tofs
Virkat halsband med prickar

Nu har min första vecka på jobbet passerat. Känns kul, annorlunda och ovant. Men mest kul. G har varit förkyld och fått vara hemma från dagis nästan hela veckan.  Hans mormor var hemma med honom först, sen tog C över. Så jag har inte hunnit virka lika mycket som jag är van vid eftersom det har varit långa jobbdagar. Min plan är att visa det virkade "inskolningsprojektet" här på bloggen på tisdag. Om inget oväntat inträffar :-D

torsdag 6 september 2012

Virkade snöbollsljuslyktorVirknål: 3
Garn: Candy, Svarta Fåret

Första st på ett varv ersätts av 3 lm.
På varje varv (varv 2-8)  skall det vara 10 "popcorn"
För beskrivning till virkat popcorn, klicka här.

Lägg upp 30 lm och slut till en ring med en sm.

Varv 1: Vilka en lm, och därefter 30 fm. Slut med en sm i första lm på varvet.

Varv2: I var 3:e maska skall du virka ett "popcorn", och där emellan 3 lm. Efter sista 3 lm, slut med en sm i första popcornet på varvet

Varv 3-8. Virka en sm så att du hamnar runt lm-kedjan mellan de två första popcornen. Virka ett popcorn runt varje lm-kedja, och 3 lm däremellan. Efter sista 3 lm, slut med en sm i första popcornet på varvet.

Varv 9.  Virka en lm, och sedan 2 fm runt varje lm-kedja och 1 fm i varje popcorn, Slut med en sm . ( 30 fm)

Varv 10. Virka fm hela varvet.

Klipp av tråden och fäst.

söndag 2 september 2012

Sommarens sista dagar...

I början av inskolningen av G på dagis hängde jag en hel del på ett café i närheten. Satt och virkade och drack latte :-D Precis som småbarnsmammor skall göra!

I samma byggnad ligger blom- och inredningsbutiken Andrum. Jag tog några bilder på ett urval av alla fina saker som finns där. Det finns ingenting i den butiken som jag INTE skulle vilja ha, tvärt om så skulle jag vilja ha allt :-)

 
Om du befinner dig i närheten, så är den helt klart värd ett besök!
Furubergsvägen 3, Särö. Tel: 031-935545

Dessa bilder är också mitt bidrag till fotoutmaning vänner emellan med temat Sommarens sista.
Sommaren avslutade jag med en fantastisk inskolning av G på dagis., sittandes på cafét med en virkning i handen. Nu är han redo att vara där på alldeles egen hand, det känns så bra.

Ps. Det jag virkade under inskolningstiden kommer såklart visas upp här på bloggen framöver. Jag tycker att det är en väldigt rolig grej faktiskt. Egentligen jättevanlig. Men ändå helt annorlundaa. You will see!!!!