söndag 31 mars 2013

Lassekoftan - virkad kofta med prickar

 
 
När jag satt på ett Café i Kungsbacka och virkade på den här babykoftan kom Lasse Kronér fram och frågade vad det var jag virkade.  Han tyckte det var väldigt fräckt att jag satt och virkade en kofta utan någon mönster. Fast jag hade ett mönster egentligen - i huvudet!

Koftan är virkad utifrån Annas hexagonkofta och det mönstret hittar du här. Och när man väl förstår hur man virkar är det bara att "virka på" Jag lade på några extra varv med fm längst ned och längst ut på ärmarna och sedan sydde jag på en massa virkade turkosa prickar.

Jag har virkat koftan i garnet Tilda och virknål 3.
En prick virkar du såhär:
Virka 5 fm runt en magisk ring och slut med en sm (5).
Virka sedan 2 fm i varje m (10)

En liten parvel skall få koftan i doppresent.

Det här är mitt bidrag till månadens pyssel hos Fiffiga Systrar.

Vårlängtan

 
Idag har vi fått en efterlängtad dos av den härliga vårsolen. men marken är fortfarande frusen och inte en enda blomknopp har jag sett på tomten än. Jag längtar efter att plantera färgglada blommor och fylla krukorna utanför entrén med kryddor. Jag återanvänder en bild jag älskar, som jag tog för över två år sedan. Det är fler än jag som tycker om kryddorna!
 
Kika in hos Edith och jag för fler vårbilder!

fredag 29 mars 2013

Tupp-hattar 
Ingen middag utan hatt!
 Inte det vackraste jag har gjort, men det blir roligt att se dem på i morgon!

torsdag 28 mars 2013

Glad påsk!G hämtad från dagis och solen skiner!
 Han sover i vagnen och jag påskfikar prinsesstårtetupp och kaffe utanför lillhuset.
En bra start på påsken.
 
Kommer det några påskkärringar till dig idag? Barnen som besöker Sveas hem idag kommer med all säkerhet besöka dem nästa år igen, efter att ha fått de här underbara små godispåsarna. Jag vill också göra sådana godispåsar, och det hinner jag, för här i norra (extremt norra) Halland kommer inte påskkärringarna  på besök förrän på lördag.
 
Ha nu en jättebra påsk!

Prins- och prinsesskycklingarJa, så här blev de små prins- och prinsesskycklingarna som jag köpte delar till. Det var de små kronorna jag fastnade för i pysselbutiken. Och sedan såg jag träkulor. Då slog det mig att jag skulle måla dem gula och att de skulle få hänga i ett påskris hemma.

Även ägget är köpt i samma butik. Gjort av återvinningsmaterial. Tanken är att man kan måla/dekorera det men jag tyckte det  var fint att bara sätta en rosett direkt på den.

Det är så kul att gå in och kika i sådana här butiker. Man går sällan tomhänt ut. Butiksägarinnan berättade att man är välkommen att komma dit att pyssla, och betala bara för det material man använder. Så bra om man vill göra något men inte behöva köpa storpack av allt. Även små barn är välkomna så jag skall gå dit och leka med lille G. Hon visade någon gift/kladdfri lera som även så små barn kan leka med. Som blev alldeles knottrig :-D

Det finns inte många sådan här små butiker kvar nu för tiden. Har du någon du brukar gå till? Eller köper du på de större butikerna, eller på nätet? Det har jag gjort innan jag av en tillfällighet hittade den här butiken. Jag tycker att vi skall göra ägarinnan lite glad och gå in och gilla hennes fb-sida. Just nu är det bara 11 personer som gjort det. Hon kommer nog att undra vad som händer om hon helt plötsligt får en massa fler, tror du inte?

Här är hennes sida om du känner för det: http://www.facebook.com/mest.virkat?ref=tn_tnmn#!/pages/Kiawa-hobby/100519286799326

tisdag 26 mars 2013

Påskris med virkade ägg

 


Då jag har en hel del garn garn med endast ett par meter kvar i nystanet, så passade de perfekt till det här virkprojektet. De fina färgerna ingår i Tildas sortiment. Äggen är virkade efter några olika mönster. Några är virkad på fri hand, några efter det här mönstret, och andra efter det här mönstret (som jag hittade genom Kungen och Majkis). Sedan var jag lat och trädde bara garnet från "upplägget" genom ägget och knöt ihop med andra änden på garnet, till en liten rosett, så det blev ett litet hänge.

Bilderna är på två, av totalt fyra, påskris här hemma. Ett står inomhus och ett växer utomhus (En syrén som agerar påskris) De två andra påskrisen skall ni få se inom kort.

Det ena står utanför lillhuset, och har en lite annorlunda "vas". Den andra står här uppe men har inte fått sitt påskpynt än. För jag var och handlade det idag. Impulsköp. Jag gick in i en pysselbutik i Kungsbacka och fick syn på två grejer. Det dök upp en bild i mitt huvud och när jag berättade för butiksägarinnan vad jag skulle göra utbrast hon: "Men varför kom du inte hit lite tidigare???? Då hade jag ju gjort sådana och satt i skyltfönstret inför påsken. Det kommer att bli jättefint!"
Så vi får se om jag får till det som jag har tänkt haha.

Detta ärr mitt bidrag till symötet hos Husmorsskolan som är idag. Kika in och se vad de andra har gjort för fint! :-)

söndag 24 mars 2013

Fruset vattenfall


 I helgen har det varit härligt väder. Kallt men blå himmel och sol. Igår höggs det träd och klövs ved. Lördagen avslutades med en vacker solnedgång.

Idag blev det en utflykt till Ramhultafallet. Men det var inte bara vi som var där. (Kan det ha något med reportaget i senaste numret av Norra Halland att göra? :-D)

Det skall bli spännande att återkomma senare i vår och se allt smältvatten forsa ned.

lördag 23 mars 2013

Virkad popcorn-kofta


 


Den här koftan är virkad efter virkpias grundmönster till koftor. Jag har bara lagt till "popcorn" lite här och var på, varannan rad. Och virkat dit en liten krage, med fasta maskor, på fri hand.

Virknål: 3
Garn: Tilda

fredag 22 mars 2013

Virkad solhatt


 

Snart kommer vår/sommar och sol!
Jag har förberett genom att virka en solhatt till G.
(som ligger och sover, så den enögde björnen fick vara modell)
 
Jag har utgått från grundmönstret, men med vissa justeringar. När man slutar att öka och börjar att virka sidorna på mössan så har jag, istället för att virka st, virkat hst. För att få en lite stabilare sida. När jag var nöjd med höjden på hatten, började jag virka på brättet. Då virkade jag med fm för att få det ännu stabilare. Och ökade med 10 m per varv.
 
Virknål: 3
Garn: Tilda
 
Trevlig helg!

tisdag 19 mars 2013

Vinnarna är...


Totalt var det 109 personer med och tävlade.
101-140 tävlande = tre vinster + 1 storvinst
(Så en storvinst blev alltså över...vem vet, det kanske kan bli en påsktävling??)
 
Ett var sitt paket vann följande personer:
nr 25:Samantha
nr 19: Eva 
 
Storvinsten gick till nr 7:Martina, Made by Inferno

 
Stort grattis till er!
Maila din adress till  
så jag vet vart paketet skall skickas! :-D
 

fredag 15 mars 2013

Växande tulpaner


Från att ha träffats lite då och då, och behövt åka runt 60 mil enkel resa varje gång ,
Till att kunna träffas varje dag!
Jag pratar om mina föräldrar som flyttade hit för knappt två veckor sedan.
De börjar sakta men säkert att komma i ordning i lägenheten men än så länge sover de i lillhuset ute hos oss. Middag försöker vi att äta ihop, och nästan varje morgon kommer de upp och dricker en kopp kaffe innan G lämnas till dagis.
 Han har börjat att fråga efter dem på morgonen när han vaknar. :-)
Tulpanerna fick vi av mamma för ett par dagar sedan men hon hittade ingen passande vas, så de nådde nätt och jämnt upp över kanten.
 Visste ni att tulpaner fortsätter att växa även efter "skörd"?
Dessa tulpaner har vvuxit nästan 2 dm och numer passar vasen utmärkt.
Ikväll blir det sushi och virkning!
Ha en bra fredag!

onsdag 13 mars 2013

Välkommen till min tävling! Finfina virkpriser.


Vit, svart, rödGuldSilver
 
 
 För ett tag sedan så passerade besöksmätaren 500 000 vilket förstås måste firas.
Det bästa med den här tävlingen är att:
Ju fler som är med och tävlar desto större blir chansen att vinna!
 
Ja, du läste rätt.
Det är totalt 5 vinstpaket,  som fördelas såhär:
 
0-50 tävlande= 1 vinst
51-100 tävlande= 3 vinster
101-140  tävlande = 3 vinster + 1 storvinst 
141 tävlande- uppåt = 3 vinster + 2 storvinster
 
 
 
De 3 första vinstpaketen innehåller:
 
 
De 2 storvinstpaketen innehåller:
 
Kakset + borr

(du kan klicka på länkarna ovan så ser du var produkterna kommer från)
 
För att vara med och tävla om dessa fantastiska vinster behöver du ha facebook.
För där skall du:
 
1. Länka till det här inlägget på din fb-sida.
http://mestvirkat.blogspot.se/2013/03/valkommen-till-min-tavling-finfina.html
 
2. Gilla mest virkat
 
3. Gilla Perssons garn
 
4. Gilla Garnboden
(Ni som har tävlat under onsdagen 13 mars fram till klockan tre har "undantagstillstånd" från punkt 4, då det stod att ni skulle besöka hemsidan, inte gilla)


5. Nämn en produkt du gillar hos Sågens Lant Charm (Skriv detta ihop med din mailadress på nedanstående kommentarsfält till tävlingen)
 
6. Kika in hos kakfateriets blogg
 
 
 
Om du har en blogg så länka gärna därifrån med. 
Sprid tävlingen så mycket du kan så ökar dina chanser att vinna :-D
 
Lycka till!
 
Tävlingen pågår till söndag 17 mars klockan 23.00

Tävlingen är nu avslutad!
Återkommer med en presentation av vinnarna!

Ps
Lite formalitet:
Jag kommer inte sitta och kontrollera varje enskild deltagare, att alla stegen är uppfyllda, med vid ev vinst så kollas det upp. Är då steg 1-4 ej  genomförda blir "lotten" tyvärr ogiltig och en ny vinnare kommer att dras. Jag kommer att använda mig av en slumpgenerator och ditt lottnr är din placering på kommentaren.
 Ds

måndag 11 mars 2013

Virkad babyskallra
I helgen var vi på öland och hälsade på brorsonen. Jag hade en hel del virkade alster med mig till honom. Bland annat den här kattskallran. Jag utgick från Karins mönster och sedan virkade jag lite på fri hand.

Åtta saker du kanske inte visste om mig...

Åtta saker du kanske inte visste om mig...

I torsdags skrev Sandra med bloggen sveas punkt ett inlägg med samma titeln. Det är en liten utmaning som hon skickade vidare till mig.

Så här kommer åtta saker (du kanske inte visste) om mig:

1. Lite roligt är, att det visade sig  när jag läste om Sandra, att hon och jag har gått samma textillärarutbildning i Uppsala. Jag började precis när hon slutade, år 2000. Hon jobbar inte som textillärare och det gör inte jag heller. Vi båda har haft nytta av vår textila utbildning, som har lett till andra jobb...

2.....och ett nytt jobb är precis vad jag skall börja på. Inom kort. Jag lovar att jag skall berätta mer om detta men inte i det här inlägget. Jag kan säga så mycket som att det är ett drömjobb för mig och det känns helt fantastiskt.

3. I slutet av gymnasiet/början på universitetstiden reste jag en hel del. Tågluffade i Europa ett antal gånger, åkte Greyhound runt i USA och reste runt i Kina med olika transportmedel.

Många intressanta platser har jag fått uppleva och ett "skräckminne" som jag alltid kommer att ha med mig var när vi reste i Kina.  Vi skulle ta oss från Guilin ned till Hongkong, för att ta flyget hem. Vi hade blivit varnade för att det var svårt att ta sig därifrån, eftersom att de ville hålla kvar turisterna som är en stor inkomstkälla . Mycket riktigt, så var alla tågen därifrån "fullbokade" när vi ville resa vidare. Vi hade även blivit varnade för att INTE ta bussen. "-Varje vecka kör bussar nedför de branta stupen och folk dör, men detta är inget som kommer på nyheterna för det är en vardag för oss", berättade en man.
 Vi kom i kontakt med en annan man , som försökte hjälpa oss att komma därifrån. Han kunde ordna med en sovbuss,  men den utgick från ett hotell ett par mil bort. För att komma dit fick vi åka flodbåt med några släktingar till honom. Vi blev avsläppta vid en liten by där vi blev upphämtade med en djurtransport som skjutsade oss till hotellet.

Väl vid hotellet fick vi lite mat och sedan var det en lång väntan. Det dök inte upp någon buss vid utsatt tdi. Ingen som stannade iaf. Till slut stoppade mannen i receptionen en buss, och gestikulerade till oss att gå ombord. I bussen fanns inga säten utan det var små burar med en madrass av något syntetmaterial. Vi var två relativt långa västerlänningar med packning som skulle sitta/ligga i en sådan bur, som var tänkt för en kines. Det var två våningar med burar, och han som låg i buren ovanför rökte kontinuerligt, och fimpade askan ned på oss. Detta var början på en mardrömsfärd.

Det började med att en man klev ombord på bussen och började att bråka med busschauffören. De skrek och  knuffades och slet i varandra. men inte saktade busschauffören ned för det inte. Istället kör han om, och inte bara en bil, nej han kör om en buss som håller på och kör om en lastbil. Vid ett annat tillfälle trängde han sig emellan en bil och en buss som han tyckte körde för långsamt. Sedan kom vi upp bland bergen med stup som inte går att beskriva med ord.

Jag kommer ihåg att jag bara blundade och ville därifrån.
Jag tänkte på mina föräldrar, att de aldrig skulle få veta vad som hände. Ingen skulle hitta oss.
När jag var i den åldern så kändes Kina som en plats på en annan planet, det var sååååå långt bort.

Jag har för mig att bussresan tog ca 20 timmar. När vi innan avresan frågade hur lång tid resan skulle ta fick vi svaret "-Det tar 18 timmar inkl 2 timmars reparation av bussen". Så de visste liksom att bussen skulle pajja på vägen? Det gjorde den. Vi blev bärgade av en lastbil som tog oss till en lada mitt ute i ingenstans. Hela väggen täcktes av en enorm porträttmålning av Mao.

Den egentliga restiden var egentligen runt 10 timmar. 2 timmars reparation och var tredje timme stannade bussen och alla klev av och sjöng karaoke i en timme. Det var små hus utplacerade längs vägen. Vi vågade inte kliva av. Låg ihopkurade i vår bur.

Efter ca 20 timmar stannade bussen och alla var tvungna att kliva av. Och nej, det var INTE Hongkong vi hade kommit till. Vi hade åkte åt ett helt annat håll. Vi hade ingen som helst aning om var vi befann oss.

Efter bara några minuter kände vi oss som djur på zoo. Vi var omringade av lokalinvånarna som var nyfikna och ville titta och känna på oss. Då dök det upp en polis. Han var vår räddning. han kunde inte engelska men han förstod när vi pekade på en karta att vi ville till Hongkong. På något sätt kunde vi kommunicera och vi förstod att det skulle gå en buss dit om några timmar. Han gick och hämtade mat till oss. Och en tvål. Han pekade på en skreva i ett intillliggande berg där vi kunde tvätta händer och ansikte iaf. Vi var så smutsiga.
Tyvärr hade en våg spolat över kameran när vi åkte båten i början av trippen så inga bilder finns på detta.

Timmarna gick och sedan kom bussen som vi skulle åka med. Vi var inte säkra på var vi skulle hamna men vi hade inget annat val än att chansa och åka med. Polisen pratade med busschauffören som nickade och tittade bort på oss. De bar in våra väskor, vi fick absolut inte bära dem. Våra väskor fick egna säten. Polisen betalade våra bussbiljetter.  Efter ett tag började det bli trångt på bussen och vi skulle ta bort vår packning så att platsera blev tillgängliga. Då tvärnitade busschauffören. Han kom bort till oss med bestämda steg och lade tillbaks våra ryggsäckar. De skulle ligga på sätet! Jag tyckte det var jättejobbigt. Folk stod ju upp, men vi vågade inte säga emot.

Väl framme vid gränsen var det lång kö. Vi visste inte var vi skulle gå. Busschauffören tog tag i oss, ledde oss förbi hela kön och pratade med gränsvakten. Sedan var vi inne i Hongkong.  Det var som att kliva in i en annan värld. Helt plötsligt kunde folk engelska, man kunde köpa mat, gå på toaletten. Men vad folk tittade på oss! Vi såg ju ut som kriget. Håret, kläderna, ansiktet...allt var skitigt.

Att få kliva in på hotellrummet kändes som en dröm. Att få duscha och klä på sig rena kläder! Vi somnade tidigt den kvällen för vi hade inte sovit på nästan två dygn.

Mitt i natten sparkades dörren upp och lamporna tändes. Jag tittade upp och rummet var fyllt av poliser. En av dem höll en k-pist mot mitt huvud. Trevligt uppvaknande! I nästan samma ögonblick som jag såg dem, så upptäckte de att de var fel personer som låg i sängen så de bad om ursäkt och gick därifrån. I vanliga fall hade jag nog haft svårt att somna om tror jag, men det hade jag inte då.


4. Jag älskar katter. Vi har två katter nu. Klars och Tarzan. När jag var liten hade vi en katt som hette Nicolina. Hon var fisförnäm och inte alls omtyckt av mina vänner. Allt skulle vara var på hennes villkor. Hon kunde bli svartsjuk när jag tex fyllde år och fick mycket uppmärksamhhet. Klappade man henne fel fick hon utbrott.  Men vi i familjen älskade henne, för trots hennes humör så var hon en underbar och persollig katt.  Jag lärde henne att göra konster, så när jag sade "släng" så slängde sig ned på sidan. Ibland försökte hon fuska, och lade sig bara ned lite halvt.

5. Jag har inte varit överdrivet barnkär tidigare, men sedan min bror och jag själv fick barn så har jag verkligen blivit det! Jag tycker om att komma lite tidigare till dagis de få gånger som jag hämtar (jag lämnar oftast) och stå och smygtitta på G när han leker. :-D

6. Jag har alltid beanaisesås på pizzan.

7. Är född i Uppsala, uppvuxen i Knivsta. Jag bodde i Uppsala igen som student och efter det blev det Göteborg. Nu bor jag strax söder om Göteborg, ute på landet. Även min barndomsvän (som  mamma kallar för min lillasyster) och föräldrar bor i närheten. De sistnämnade flyttade till Göteborg förra lördagen.

8. Jag började virka under min graviditet, då jag mådde fruktansvärt illa. Kunde inte kolla på tv eller dator för då blev det ännu sämre. Blev liksom åksjuk. Så jag virkade saker till den kommande bebisen vilket var väldigt mysigt. Mitt virkintresse bara ökar och ökar.....


Jag skickar vidare till Greitzan och Kinoko, bloggar som jag ofta läser och vill veta lite mer om!

fredag 8 mars 2013

Virkad babymössa med öronlappar


 
Äntligen äntligen äntligen skall jag få träffa min "nyfödde" brorson. Han föddes för drygt en månad sedan men eftersom ögon/öron/bihåleinflammationer har vandrat runt i vår familj sedan mitten av januari, så har vi tyvärr inte kunnat hälsa på den lille killen än.

Den här babymössan virkade jag till honom igår.Såhär har jag virkat mössan:

Virknål: 3,5
Garn: Baby Merino

Jag följde mitt grundmönster, storlek 1-3 månader, tom varv 6.

Varv 7- 15 virkade jag reliefstolpar, varannan framifrån och  varannan bakifrån. Börja med en reliefstolpen framifrån. När du byter varv virkar du en reliefstolp framifrån, då reliefstolpen under är virkad framifrån, och bakifrån då relieftstolpen under är virkad bakifrån. När du är klar med ett  varv så virkar du en sm och sedan 3 lm. Denna lm-kedja ersätter INTE någon stolpe utan du börjar att virka en reliefstolpe framifrån på den reliefst du har under dig. Lm-kedjan kommer hamna lite bakom då och kommer inte synas sedan.

V16- fm runt hela (tot 70)
Virka sedan 46 fm. Över dessa virkas öronlappar och nacke.
På de 16 yttersta virkar du öronlappar såhär:
Virka 16 fm.
Virka fram och tillbaks 8 varv och minsta 1 m p varje varv genom att hoppa över första m. Du kommer att ha 8 fm på sista varvet.
Gör lika på andra öron lappen.

(Mellan öronlapparna skall du ha 14 m som är nacken).

Virka ett varv med sm runt hela mössan.

Band: Virka 50 lm (tot 6 band)

Sy på 3 lm-kedjor, längst ned på resp öronlapp, och fläta ihop dem.
Knyt en knut längst ned på flätan.