tisdag 26 juni 2012

Saft på grannens rosor

Idag luktade det rosor hemma när C kom hem från jobbet.

Jag läste ett inlägg i morse hos Hildas hem där hon gjorde rosensaft och blev jättesugen på att prova. Jag sprang ned till rosenbusken vid lillhuset: Två halvutslagna rosenknoppar. Så jag insåg att jag fick vänta med min rosensaft. På sätt och vis var det kanske lika bra eftersom min mamma inte har kommit med "mjölk flaskorna" som de har på vinden  än. De blir ju perfekta att ha saft i.

Istället gick jag ut på promenad med G. Nästan hemma igen så gick jag förbi grannens rosenbuske som stod i full blom. Kunde inte hålla mig så rusade hem och hämtade en korg och gick tillbaks och frågade om jag fick plocka lite. Det fick jag. Men eftersom jag inte ville plundra hela busken så blev det bara en liten sats saft.

Jag hade ca 1 liter rosenblad, 6 dl socker och 1 msk citronsyra, hälften av orginalreceptet. Som utlovat blev det jättehäftig färg när man hällde i citronsyran.

Ja, i dessa flaskor blir detta ett alkoholfritt snapsalternativ helt enkelt. Skulle man ha kommit på innan midsommar, för det hade varit trevlig att servera. Men det kommer fler tillfällen :-)

9 kommentarer:

 1. Åh, vad roligt att jag kunde inspirera dig till att göra egen saft. Och så sött det blev med saften i de små snapsflaskorna. Underbart! :)

  Kram Sofia

  SvaraRadera
 2. Vilket härligt tips! Ska testas men hos oss i norr (Sundsvall) har rosorna inte ens slagit ut än...
  Appropå Uppsala så minns jag bara att Herta legat i S:t Per, först som liten butik med loft och sedan i större butik närmare ica. Min uppsalatid sträckte sig från 1994 till 2007...
  // Sandra

  SvaraRadera
 3. Vilken härlig färg på saften och väldans gulligt med de små flaskorna.
  Undra om vi lyckas hitta någon rosbuske i närheten går det bra med vilka rosa rosor som helst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag googlade på det och det verkar som vilka rosor som helst skall funka. De som jag plockade hos grannen var någon sorts nyponrosor. Det känns som ett säkert kort tycker jag!

   Radera
 4. Så läckert! Har aldrig smakat rosensaft. Går det att beskriva smaken tro?

  Kramar Kicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det påminner en hel del om flädersaft. Men med en betydligt "parfymigare" doft :-)

   Radera
 5. Borde man nästan testa, men jag har sj bara en fattig nyponros och den planerar jag t.o.m att ta bort=P Får kanske undersöka detta och kanske skona min lilla buske;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa...skörda den en gång och gör saft innan den tas bort iaf :-)

   Radera