måndag 24 september 2012

Mysiga virkade höstmössor


Tur att jag har upptäckt hur man bildgooglar. Så att jag kunde hitta tillbaks till detta mönster, som visar hur man virkar dessa söta mösor, Googlade en sparad bild som jag hade på datorn. Beskrivningen är på engelska men här kommer en svensk översättning hur man virkar en Puff Stich.

Virka en Puff Stitch:

Gör ett omslag runt virknålen. Hämta upp garnet genom maskan. Gör ett till omslag och hämta upp garnet (hela tiden i samma samma maska) och sedan ett omslag. Hämta garnet igen och gör ett till omslag. Hämta upp garnet  en sista gång. Nu är det 9 maskor på virknålen. Gör omslag och drag igenom alla 9 maskorna. Gör ett till omslag och drag genom maskan för att liksom "låsa" den.

Låter det krångligt? Kolla på en video här: Puff Stitch
Det videotipset såg jag hos denna duktiga virkerska.

Jag har virkat mössan i tre olika storlekar. Med virknål 5 och ullgarnet Ulrika. Det gick åt knappt ett nystan till det minsta (orange) och mellanstorleken (gul). Till den största (grön) behövdes det lite drygt ett nystan.

Den minsta mössan är virkad efter videon men jag har lagt till ytterligare en rad med Puff Stich. Alltså 11 rader istället för 10 innan de tre varven med fasta maskor, De andra två mössorna har jag ökat med ytterligare 6 resp 12  Puff Stich, på rad 4 resp 4 och 5. Så att det totalt blev 24 resp 30 Puff Stich på sista varvet med ökningar. Plus att jag har virkat ytterligare ett, resp två, varv med Puff Stich innan de tre raderma med fm.

Det är lite svårt att säga exakta storlekar men jag kan tänka mig att den minsta passar nyfödd till ett par månader. Mellanmössan runt halvåret upp till ett, ett och ett halvt år. Den största mössan passarfrån ca två år och upp till ett par år.

12 kommentarer:

 1. Hej!
  Snygga, men går det inte åt väldigt mycket garn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! har lagt till det i texten nu :-D Tack!

   Radera
 2. Jättefina! Vill göra i vuxen strl, har du någon angivelse på antal maskor då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror lite på om du vill ha den tight, eller lite mer som en pösig basker.Jasg får på mig den gröna på huvudet men den sitter extremt tight och är alldeles för kort. Så jag skulle tro att det blir lagom om du gör som på den största storleken, men ökar med ytterligare 6 PS (eller kanske bara 4 till om 6 till blir för stort) på varv 6. Så det blir 36 (eller 34) PS på det varvet. Och sedan virka 7 eller 8 varv med PS (34 eller 36 PS på varje varv) Lycka till :-D

   Radera
  2. Å men tack va bra! Ska testas = ) Fast problemet är för många virkidéer och för lite tid till dem... Tack än en gång!

   Radera
  3. Hej igen! Får inte riktigt in rätt antal maskor i de olika strl. På grundmönstret ökas det upp till 24 PS (jag trodde det var minsta nyfödd-mössan) om jag utgår från det blir det 30 på mössa två och 36 på mössa tre, hamnar då på 42 PS på vuxen, men du skriver ovan att det ska hamna på 36. Är grundmönstret gjort som din mellanmössa? Hur många PS har du på den för nyfödda? Och sista frågan, hur många fm gör du per PS, är det 3? Tacksam för svar = )

   Radera
  4. Hej igen. Jag hoppas jag förtår din fråga rätt nu. :-) Denna mössa har ingenting med grundmönstret att göra, eftersom det är ett hgelt annat (tjockare garn), Utan jag har virkat minsta PS-mössan helt enligt videon som jag länkade till.(med en extra rad). Och de två större storlekarna har jag fortsatt att öka: mellanstorleken har ett varv till med 6 yttterligare FS och största storleken ökas ytterligare " varv jämfört med minsta storlek, med 6 ytterligare PH i vardera varvet. Så på minsta st är det alltså som mest 18 PS, mellan 24 PS och största 30 PS. Hänger du med? :-D

   Radera
  5. Aha då ska jag kolla igenom videon ist för grundbeskrivningen = ) Menar du PS här ovan eller vad är FS och PH? Och antalet fm/ PS i sista varven? Jo tror vi förstår varann ; ) Tack!

   Radera
  6. Haha ja precis det menar jag, skrev lite snabbt och slarvigt :-D

   Radera
  7. Ingen fara ; )
   Har nu sett filmen, på den är det 24 PS totalt, då undrar jag om det är minsta eller mellan strl? Du skriver ovan att enl filmen är det minsta strl och du har 18 PS där?! Så är vuxen på 36 el 42 PS? Förlåt att jag bråkar men får inte rätt antal enl din beskrivning. Är minsta 24 blir det 30 och 36 på de andra barnmössorna och 42 på vuxen.

   Radera
  8. Vilken virrhöna jag är!! Du har helt rätt, Det är mellanstorleken som har samma maxantal med PS som videon. :-D

   Radera
  9. Aha ok = ) tack för svaret! Då ska jag räkna om antalen och utgå från mellanstrl ; )

   Radera